Het blijkt dat de Limburgse gronden en klimaat een uitstekende basis vormen voor de wijnbouw. We noemen deze factoren terroir wijnbouw in Limburg. Deze factoren wordt ook wel het Terroir genoemd. Een kort overzicht wat deze factoren betekenen in Limburg en met name de invloed op de wijnbouw. Hoewel er sprake is van invloed van het terroir, moet deze ook kritisch beschouwd worden. Er zijn veel andere factoren die van belang zijn in de uiteindelijk smaak van wijnen.
Grondsoorten in Limburg
Löss (Limburgse klei) – Oudste bodem van ons land en met name in Limburg bestaat uit stofdeeltjes die tijdens extreem koude fasen van de ijstijden zijn weggeblazen van de toen droogliggende Noordzeebodem. Poolwinden bliezen de deeltjes over ons land. Pas in de luwte van de Zuid-Limburgse heuvels dwarrelden ze naar de grond. Löss is organisch rijk en daardoor uiterst vruchtbaar.
Mergel is een mengsel van kalksteen en kleisteen – Er wordt wel eens beweert dat er in de Limburgse heuvels meer kalk zit dan in de Champagne streek. Maar zeker niet overal. Kalk. Kalksteen is meestal opgebouwd uit de kalkrijke resten van afgestorven planten of dieren die miljoenen jaren geleden leefden in zeeën en meren. Vandaar dat er in deze mergel ook veel fossielen gevonden worden uit deze tijd. De meest indrukwekkendste vondst was wel die van een mosasauriër, een exemplaar staat in het Natuur Historisch museum in Maastricht.
De grotten in Limburg zijn ook uithouwen uit deze lagen om er zo bouwstenen voor te maken voor huizen.
Kiezel – houdt de warmte vast en heeft daarmee een positieve invloed op het rijpen van de druiven. Je zou verwachten dat kiezel ook invloed heeft op de smaak van wijnen, mineralen wellicht, maar dat is niet het geval. Smaak van mineralen n een wijn komt met name uit de kalknodems en niet uit kiezel of vuursteen.
Meer informatie over grondsoorten, kijk eens op de website van Geologie van Nederland.
Ligging van de wijngaarden
De zuid-Limburgse heuvels (uitlopers van de Ardennen) vormen vaak de de basis voor wijngaarden. Opeen zonnige helling gedijen de ranken en druiven zeer goed. Maar ook aan de oevers van de Maas kan de warmte en zon op deze manier een optimale basis vormen voor de wijnbouw.
Klimaat
Te beginnen met de temperaturen. Deze liggen vanwege een gematigd landklimaat in de zomer een paar graden boven het gemiddelde in Nederland. In de winter ook een paar graden onder het gemiddelde.
Ook is er een trend in toenemend aantal zon-uren in Nederland, ook een gunstige omstandigheid voor de druifjes om te rijpen en daarmee ook toenemend suiker-gehalte in de druiven. Maar pas op: als de temperaturen blijven toenemen is dat ook weer een bedreiging. Met name de hybride druiftypes kunnen daar slechter tegen waardoor de wijnmakers de druiven steeds vroeger moeten oogsten. Dat gebeurt zelfs al om het suikergehalte niet te veel te laten toenemen.
Meer lezen over terroir en de invloeden hiervan op de wijnbouw en wijnen, kijk op de website van Oaksupreme