Keizers bij Saint Remi

Romeinse Keizers

In Meerssen (Marsna in de Rominse tijd) hebben Arno en Josje Cleassens met hun wijngaard SAINT REMI de wijnbouw door de Romeinen, die ooit plaats vond in het gehucht RAAR, (boven op de Raarberg), nieuw leven ingeblazen.

Hun wijngaardSaint Remi heeft dus nauwe banden met het Romeins verleden van Meerssen en de Via Belgica. De familie Claessens heeft besloten Romeinse Keizers, vervaardigd door de bekende Limburgse kunstenaar Wil van der Laan aan te kopen en een vaste plek te geven op hun wijngoed om zo de passie voor wijnbouw te verbinen met een rijke historie.

Wil van der laan reisde onlangs nog naar Italie om daar ook een aantal beelden van Keizers te onthullen in Museo Bronzi Dorati in Pergola. De reis naar Italie begon overigens bij de Apostelhoeve, waar ook de link gelegd wordt met de Romeinse wijnbouw. De beelden in het Italiaanse museum zijn te zien tot 24 october 2021.

Bij de Apostelhoeve staat de bekende Engel van Maastricht. Een kopie van de Engel op de Groene Loper. Dit beeld is ook van de hand van Wil van der Laan.

Maar nu even verder met het verhaal van de keizers in de wijngaard van Saint Remi. De familie Cleassens heeft niet alleen passie voor de wijnbouw, maar verbind heel duidelijk historie van het onstaan van de streek en de opkomende wijnbouw vanaf de Romeinse tijd tot nu toe. Als geboren Meerssenaren zijn ze trots op de rijke geschiedenis van het dorp, die terug gaat tot de Romeinse tijd. Toen werd er in Meerssen al wijnbouw bedreven en dat heeft ons altijd gefascineerd. Daarom is een stukje geschiedenis belangrijk om onze passie voor wijnbouw in Meerssen te begrijpen.

Meer lezen over de Wijngaard Saint Remi, kijk op onze website https://limburgsewijnen.eu/wijngaard-saint-remi-meerssen/

De plek waar de Keizers in brons moeten komen te staan. V.l.n.r. Arno, Wil en Josje