Wijn uit de Voerendaalse Bergen hebben nu een eigen BOB

Wijnen van een aantal heuvelhellingen in het Zuid-Limburgse Voerendaal worden voortaan door de Europese Unie beschermd.

Wijnen van een aantal heuvelhellingen in het Zuid-Limburgse Voerendaal worden voortaan door de Europese Unie beschermd. Ze zijn de enige die zich nog mogen beroemen op hun komaf van de zogenoemde ‘Voerendaalse Bergen’. De Europese Commissie heeft de wijnen een zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) toegekend.

De streek tussen Heerlen en Valkenburg is niet de eerste in Nederland die als wijnregio is erkend. Een aantal wijngebieden elders in Limburg, maar ook in de Achterhoek, Rivierenland en Overijssel gingen Voerendaal voor. Nederland telt de laatste jaren steeds meer wijngaarden.

De Voerendaalse hellingen van zandsteen en leem zijn met hun vele zonneschijn geknipt voor de wijnbouw, oordeelt de commissie. Tot dusver is op de heuvels maar één wijnbouwer actief.

Wijnen van een aantal heuvelhellingen in Voerendaal worden voortaan door de Europese Unie beschermd. Ze zijn de enige die zich nog mogen beroemen op hun komaf van de zogenoemde ‘Voerendaalse Bergen’. Het gebied de “bergen” met zijn hellingen: De Fromberg, De Vrakelberg, Vrouweheide, Daelsberg, Welterberg en Kunderberg, vormt in zijn geheel het oorsprongsgebied ‘De Voerendaalse Bergen’.

Wijngoed Fromberg, Marcel Soomers had de BOB aanvraag ingediend en nu dus toegend. Een geweldige ontwikkeling voor de Limburgse wijnen.

Het afgebakend geografisch gebied ligt aan de rand van gemeente Voerendaal ( zuid – zuidoostelijk). De gemeente Voerendaal is verdeeld in 3 gebieden: de beekdalen, één vlak plateau en de “bergen” . Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 900 hectare. Het unieke van dit oorsprongsgebied (het gebied de ‘bergen’ in de gemeente Voerendaal) komt van de combinatie van: • De kalksteenhelling gronden. • De helling van de bergen, van 10 tot 23 %, waarop de wijngaard is gelegen, een zuidhelling met optimale zonneschijn.