Wijnreis Limburg

Limburgse wijnen

Deze zomer zijn we weer een weekje op bezoek in Limburg. Uiteraard de nodige wijngaarden bezocht, maar ook weer heerlijk gegeten en daarbij prachtige Limburgse wijnen bij gedronken. Heerlijk gewandeld ook door het zonovergoten Limburgs Heuvelland.

We bezochten een aantal wijngaarden en spraken weer met gepassioneerde wijnmakers. Altijd leuk om weer even te bespreken hoe de wijngaarden erbij liggen, wat doet het weer, welke nieuwe percelen zijn aangeplant met eventueel nieuwe druiven. Zo kan ik ook onze website redelijk goed up to date houden.

Zo spraken we John Cox van Domaine Salamander. Altijd leuk om te horen dat iedere wijnmaker naar beste eigen inzicht de wijnen maakt. Zo ziet John Cox graag zijn witte wijnen graag wat langer opliggen en dat komt zeker te goede aan de wijnen van Salamander. Het onderscheidt hem van andere wijnmakers die weer kiezen voor een eigen karakter. Het langer opleggen van wijnen is uiteraard wel riskant, het vergt regelmatige controle om de wijnen op een optimaal moment te bottelen. Maar dat is met de ervaring en kennis van John aan hem zeker toevertrouwd.

We bezochten en spraken ook Maurice en Nicole Wimmers van Wijngaard Sunset Hills in Voerendaal. Zij hebben hun wijngaard inmiddels verkocht aan de familie Stassen, maar zijn beiden nog volop betrokken bij het hele proces van wijn maken. Vroeg in de ochtend meteen maar een paar wijnen geproefd en die waren heerlijk. De wijngaard heet nu overigens Kunrader Valei en onder deze naam zullen ook toekomstige wijnen gemaakt gaan worden.

Ook reden we even langs bij Wijngoed Fromberg in Ubachsberg. Wat een prachtige ligging en mooi en uitnodigend terras en winkel. Ik was er even om wat nieuwe wijnen in te kopen voor ons proefpanel, dus geen uitgebreide gesprekken dit keer.

Een volgende stop was bij Albert Maessen thuis van Wijngaard Kruisboom in Klimmen. Ook daar twee mooie nieuwe witte wijnen gekocht en even bijgepraat. Leuk te weten is dat de wijnen van Kruisboom worden gemaakt bij St. Martinus en ze zijn ook een samenwerking aangegaan om een wijn te maken voor het gerenommeerde restaurant Da Vinci in Maasbracht. Deze wijn is de Cuvée Da Pé geworden, een blend van Chardonnay (Kruisboom) en Souvignier Gris (St. Martinus) en helaas alleen verkrijgbaar in het restaurant. We moeten er maar eens langs dus.

Ook zeker leuk om te vermelden is ons bezoekje aan de Eyserhalte in Eys. Een geweldig mooie winkel met tal van lokale producten, wijnen, kazen, vlees, sauzen en nog veel meer. Ook hier namen we een aantal mooie wijnen mee en een heerlijk potje zelfgemaakte truffel mayonaise. Voor de winkel hebben ze een mooi terras aangelegd waar je ook kan lunchen en proeven. Het zag er gezellig uit, maar we moesten weer op pad, dus hebben het helaas moeten overslaan.