Wijnreis Zuid-Limburg

Wijnreis Zuid-Limburg

We zijn op vakantie in Zuid-Limburg en gaan dan uiteraard ook een aantal wijngaarden bezoeken en het nodige proeven. Hier volgt een impressie van de bezoekjes, indrukken en gesprekken met gepassioneerde wijnmakers.

Le Coq Frisé

Le Coq Frise

We reden op goed geluk naar een huisje waar Le Coq Frisé gevestigd zou zijn. Mede eigenaresse Annemiek Steinmetz ontving ons hartelijk in haar voortuin. Ze vertelde dat ze de samen met haar Limburgse man de wijngaard drie jaar geleden had overgenomen als een soort hobby. Deze hobby bleek toch als snel een behoorlijke uitdaging, maar met passie gingen ze aan de gang.

Inmiddels is hun eerste echte wijn gebotteld bij Stan Beurskens, een Chardonnay. We zijn benieuwd naar het resultaat en zullen snel een flesje gaan proeven. Tot nu toe verkochten ze een wijn waarin hun druiven verwerkt werden. Meer informatie over deze wijngaard, klik hier.

Wittemer Wijngaard

Wim Hendricks in zijn wijnmakerij

Op bezoek in het plaatsje Wahwiller bezechten we Wim Hendricks van de Wittemer Wingaard. Wim maakt een maar mooie wijjnen, asl isnds 1999. Wiim ontving ons vriendelijk in zijn huis waar in de schuur diverse ketels en aparatuur staat om de wijn te maken. Vol met passie verteld Wim ons de verhalen over het maken van wijn en het groeien van druiven. Zelf afgestudeerd in Wageningen en in zijn werkzame leven gewerkt in Afrika als advisuer in landbouw, heeft hij de nodige kennis in huis om zijn wijngaard te onderhouden.

Hij gaf wel aan zo langzaam zijn activiteiten terug te brengen en, zoals hij hij het zelf zei: “wat meer aan de andere kant van de tap te staan”. We proefden een aantal wijnen en uiteraard namen we deze mee voor de aankomende proeverij. Meer informatie over deze wijngaard, klik hier.

Wijndomein Mergelsberg

Wijndomein Mergelsberg

Na een mooie wandeling in de omgeving van Noorbeek bezochten we ook wijndomein Mergelsberg van Marjon en Peter Mergelsberg. Ook hier troffen we een enthousiaste en gepassioneerde wijnmaker die ook de wijnen maakt bij een aantal andere wijnhuizen, ook in Belgisch Limburg.

Het bleek al snel dat Peter een heel specifieke visie heeft op het wijnmaken in Limburg en vergeleek het klimaat en ligging van de wijngaarden in Limburg met die van de Loire in Frankrijk. Zijn visie is dan ook dat je wijnen moet maken van edele rassen (omdat dat dus ook kan) en niet van hybryde rassen.

En dat doet peter dan ook, Melot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. We konden alleen de Cabernet proeven, de andere wijn waren niet meer op voorraad. We kijken uit naar de nieuwe lichting. Op basis van het proeven van de Cabernet zijn de verwachtingen hoog gespannen. Een mooie wijn die ook nog eens op biodynamische wijze is gemaakt.

Wijngaardsberg maakt ook een aantal andere producten zoals gedistilleerd en grappa. Van de grappa kan de schilletjes terug de wijngaard in als bemesting, een gesloten kringloop dus. Meer informatie over deze wijngaard, klik hier.

Wijndomein Holset

Op de zondag sloten we aan bij de rondleiding op het wijndomein Holset. De wijngaard bezocht met een aantal druivensoorten waarbij de Solaris vervangen gaat worden door de Johanitter omdat deze door de klimaatveranderingen te snel rijpt en te zoet gaat worden.

Wijndomein Holset

Uiteraard ook weer proeven van de drie mousserende wijnen uit het assortiment. Prachtige wijnen met ieder een eigen karakter. Goede uitleg van de gids over het maken van mousserende wijnen en ook de toekomstplannen van het wijndomein. Ze experimenteren ook met een aantal nieuwe druiven op een proefveld. Benieuwd hoe dat gaat ontwikkelen. Meer informatie over deze wijngaard, klik hier.

Wijndomein Riesenberg

Ook even een kijkje gaan nemen op de wijngaard van wijndomein Riesenberg in Gronsveld, op de rand van het Savelsbos. Maurice Warnier, een van de leden van het maatschap en eigenaar van Vinteur, ontvangt ons hartelijk en uiteraard een mooi flesje wijn. Weliswaar van een ander wijnhuis, want Riesenberg maakt nog geen wijnen zelf, de wijngaard is een jonge aanplant en het duurt nog even.

Wijndomein Riesenberg Grondsveld
Maurice Warnier (L) en Patrick Gunther

Ik heb zelfs een paar stokken mogen adopteren om zo betrokken te zijn van een nieuwe wijngaard en alle zaken rondom de groei van de druiven en straks het wijnmaken. Leuk om dit van dichtbij mee te mogen maken. Maurice vertelt ons van hoe het idee is ontstaan en welke keuzes er gemaakt zijn en nog gemaakt moeten worden, zoals hoe gaan we de wijn uiteindelijk maken? We gaan het volgen en er uiteraard uitgebreid verslag van doen. Meer informatie over deze wijngaard, klik hier.

Wijndomein Stokhem

In de kasteelhoeve St. Gilbert ontmoeten we Jeroen van der Eng en Helma Michiels. Enthousiaste wijngaardeniers van wijndomein Stokhem. Een paar jaar geleden overgenomen van de bekende wijnmaker Gijs van Esschoten. Jeroen vertelt ons het verhaal en laat ons de wijnmakerij zijn.

Er worden hier drie wijnen gemaakt van de Pinot Noir druif en na een korte proeverij kunnen we constateren dat dit heel mooie wijnen zijn. Trots laat Jeroen ons ook de cover zien van het blad Perswijn, waar de wijngaarden van Stokhem prachtig staan afgebeeld. Juri Rutger is de wijnmaker en slaagt er in heel mooie wijnen te maken waarvan een deel op eikenhouten vaten rijpen.

Meer informatie over deze wijngaard, klik hier.

En wat nog meer….

Uiteraard veel gewandeld, dorpjes bezocht, af en toe een kaarsje opgestoken in een van de vele prachtige oude kerkjes in het Heuvelland en hier en daar een leuk winkeltje binnengelopen.

We zijn ook nog een paar flesjes gaan kopen bij wijn domein Steenberg. Maar deze bleek de eigenaar van een hotel waar we inderdaad wijn konden kopen, maar verder niemand gesproken hebben over de wijnen. We gaan ze binnenkort proeven en zullen dan een proefnotitie plaatsen.

Ook zijn we uiteraard even een glaasje gaan drinken bij St. Martinus in Vijlen. Uitkijkend over het mooie Heuvellandschap voor de wijnmakerij. Duidelijk dat Martinus erg populair is want het was er behoorlijk druk. Genoten van een glas mousserende Funkelwien en een glas witte Gris de Villare.

En waar mogelijk nog wat Limburgse Wijnen geproefd. Zo dronken we een glas Mousserende wijn van domaine Raarberg bij Sunndays in Valkenburg. Hoeve Nekum bij Wienkontor BK7 aan het Bassin in Maastricht waar ze een mooie uitgebreide Limburgse wijnkaart hebben. Verder een mooi glas Holset Dame, een mousserende wijn bij Restaurant Vino & Friends waar we ook uitstekend gegeten hebben met vrienden.

Bij wijnhuis Thiessen in Maastricht twee flesjes gekocht van het Wijngoed Thorn. Een Pinot Noir Rosé en een Witte Riesling. Gedronken bij een gezellig etentje bij mijn zus. Beide wijnen aan de zoete kant, niet geheel mijn smaak, maar wel mooie gemaakte wijnen.

Apostelhoeve Cuvee XII bij de Harbour Club in Maastricht

En tenslotte ook heerlijk gegeten met familie aan het Bassin in Maastricht bij de Harbour Club. Hier dronken we bij de oesters en Canadese kreeft de Apostelhoeve Cuvée XII. Zeer bekend en toch wel een van de mooiste wijnen uit Limburg.

Het werd ons duidelijk, voor een wijnreis hoef je niet naar Italië of Frankrijk (hoewel toch ook leuk hoor). Het was genieten en uiteraard ook door het prachtige weer, maar zeker ook door de gastvrijheid waarmee we telkens weer werden ontvangen. Nog een logeertip: we verbleven in B&B Ut Good in Bemelen, ook zeker een aanrader, heerlijk rustig in een oude boerderij gerund door een zeer gastvrij echtpaar.